menu | spaans | brood | soepen | salades | mexicaans

Salade's


Tomaten salade

- Tros-of peer tomaten
- Knoflook
- Lente-uitje
- Olijfolie
- (basalmico) azijn
- (verse!) Basilicum , oregano, beetje bieslook.
- Peper, zout.

De tomaten in grove stukken snijden. De knoflook, heel fijn snipperen. Samen met wat olijolie, de azijn, een deel van de kruiden, goed fijn maken. (bv. staafmixer, of vijzel) Uitje fijn snipperen, net als de rest van de kruiden. Over tomaten verdelen. Dressing eroverheen en even laten staan.
- Je kan de tomaten ontvellen en een 'smaakje' geven, door ze heel aan een vork te prikken en in een gasvlam te houden todat het velletje een beetje geblakerd is. Je kan nu met een scherp mesje de velletjes eraf trekken. Rest wegsnijden.
- Een heel klein beetje suiker in de dressing kan de smaak wat sterker maken.
- Dit recept is ook prima te gebruiken in combinatie met de paprika salade.

Pasta salade


- Gekleurde krul pasta (spirale)
- Paprika
- Evt. ham
- Tomaat
- Olijven
- Veel Pesto (evt. zelf te maken)
- Peterselie
- Anjovis
- Lekker stukje kaas
- Evt. Pijnboom pitten, azijn, lente-uitje, ik ken iemand die stokjes waspeen erin heel lekker vind,*

Pasta bijtgaar koken in ruim water. Evt. bouillion blokje toevoegen. Geen olie. Ondertussen de hele paprika aan een vork prikken en boven een gasvlam blakeren. Als hij goed donker is, in wat alu-folie rollen. De tomaat, kaas, ham in kleine blokjes snjden. Peterselie fijn hakken. Ingredienten door elkaar mengen. Even laten staan.

Paddestoel salade


- Doosje gemengde paddestoelen.
- Honing
- Olijolie
- Azijn
- Knoflook
- Ijsbergsla
- Pijn boom pitten.
- Alfalva.
- peper zout, thijm.

Maak de paddestoelen met je vingers schoon, snij er de voetjes af en scheur de oesterzwammen door tweeen of door drien. Snij de ijbergsla in dunne reepjes. En doe in een brede schaal. Warm in een koekenpan wat olijfolie en op en bak de paddestoelen heel snel even op. Schep op de ijsbergsla. In de koeken pan, bij olie en paddestoelenvocht, de honing, peper en zout, fijngehakte knoflook, thijm, azijn, mengen. Heel even laten inkoken. Over de salade de pijnboompitten evt. wat gehakte peterselie en de alfalva verdelen. Dressing overheen gieten en even laten staan.

Groene variaties

- Ijsbergsla, of zakje gemengde sla
- Tomaat
- (lente) ui
- Komkommer
- Kaas (allerlei soorten)
- (geroosterde) paprika
- Noten (gemengde, pijnboompitten, hazelnoten etc.)
- Avocado
- Gekookte aardappelen in blokjes
- Anjovis
- Olijven
- Gedroogde tomaat
- Asperges
- Artisjok harten
- Etc.
- Olijfolie, azijn, honing, peper, zout, thijm, basilicum, dragon, oregano, Peterselie, Koreander, gebruiken voor een dressing.

Met deze ingredienten, kan je stuk voor stuk, gecombineerd, maakt niet uit. Snelle makkelijke salade's maken. Je kan bv. plakjes tomaat beleggen met een zachte kaas bestrooien met peper en wat kruiden, even onder de gril, lekker voor op de salade. Er vast meer te verzinnen, dus pak in de supermarkt wat je pakken kan.

Paprika Salade

- Rode en groene paprika's.
- Alu-folie
- Olijf olie, azijn, peper en zout.
- Oregano en thijm

De oven gril aan zetten. Ondertussen de paprika's in vieren delen en schoonmaken. Met het vel omhoog op een bakplaat leggen. Onder de gril. Goed in de gaten houden, begint het vel blazen te trekken en zwart te worden, gril uitzetten. De stukjes paprika even in alu-folie rollen. Van de olie en andere ingredienten een dressing maken. De stukjes paprika van vel ontdoen en evt. iets kleiner snijden. Door elkaar mengen en even laten staan. Al heerlijk met een stuk goed brood.

All Rights Reserved ©2000 stynx recipe
©2000 shepherd webwonderers