menu | spaans | brood | soepen | salades | mexicaans

Flan


- Pakje flan poeder Of vanille pudding of zelf pudding maken met vanille stokje, maizena en melk.
- Suiker

De pudding maken zoals beschreven op verpakking. De spanjaarden strooien als de pudding stijf is, er suiker op en branden die dan met een heet ijzer. Maar wat ook goed werkt: In een steelpannetje, voorzichtig wat suiker laten smelten en wat laten carameliseren (bruin worden). Dit kan je erover heen schenken.

Snelle Paella


- Langkorrel of rondkorrel rijst (rijst die vocht op kan nemen)
- Buollion. mag van alles zijn: runder, kip, vis. (voor luxe versie paella kun je hem zelf maken)
- Stukjes kip, rundvlees.
- Allerlei soorten visspul. Gamba's, bakvisjes, mosselen, schelpjes, witvis. etc.
- Ui
- Paprika (redelijk veel in grote stukken)
- Paella kruiden (zakje of zelf verzinnen vergeet dan niet de saffraan!)

De rijst opbakken met de uien in olijfolie. Als de korrels glazig zijn geworden de bouliion toevoegen. Terwijl de rijst gaar aan het worden is, kan je het vlees opbakken, vis wat aanbraden, mosselen koken, paprika snijden. Als de rijst gaar is, vlees, vis, op mosselen en een paar garnalen na, kruiden en paprika erdoorheen mengen. Dit even laten staan op laag vuur, wat boullion toevoegen. Serveren in grote platte pan, of schaal. Gegarneerd met de mosselen en wat grote garnalen.

Tapas- Gemarineerde paprika met ansjovis
- Oesterzwam in saus
- Gebakken sardines
- Gebakken garnalen
- Tortilla
- Kip in gele spaanse cognac saus.
- *
Voor de paprika:
- Gemarineerde paprika in blik (turkse winkel, goed gesorteerde supermarkt etc.)
- Ansjovis filet uit blik.

Paprika bij snijden. (mooi gevormde lapjes) Op schaal leggen, zo dat de delen elkaar niet overlappen. Op ieder stuk paprika een filetje leggen.


Oesterzwam in saus


- Oesterzwammen.
- Beetje ui.
- Witte wijn en cognac
- peper, zout
- Bloem
- Knoflook

De ui fijn hakken. Oester zwammen bij scheuren en harde voetjes verwijderen. De ui aanbakken in wat olie. Zwammen erbij. Heel even aanbakken. Dan de knoflook, wijn, cognac, peper en evt. zout toevoegen. Na even sudderen, kan je het geheel beetje binden met bloem. (theelepel bloem, in kopje, mengen met wat water en er bij schenken) Garneren met wat grofgehakte peterselie.

de gebakken sardines


- Niet te grote sardines.
- Bloem
- Zout en peper
- Olie (geen vet!)

Olie (plm liter) in diepe pan opzetten. De sardines schoonmaken, een schaar is hier bij erg handig, kan je ze mee openknippen en gelijk de vinnetjes eraf knippen. Anders koop je schoongemaakte. De bloem in groot bord of brede schaal mengen met veel peper en zout. De sardines wentelen in de bloem. Ook van binnen goed aanzetten. En bakken in de olie( naar gelang het formaat per drie of vier). Ze komen vanzelf boven drijven, zijn ze bruinig aant worden, zijn ze gaar.

Gebakken garnalen


- Grote garnalen of gamba's
- Knoflook.
- Olijf olie.

De knoflook fijn hakken. In grote koeken pan of wok, olijf olie verwarmen. Daarin de garnalen op hoog vuur bakken. Als laatste even de knoflook toevoegen. Met brood serveren.

tortilla


- Aardappelen (Rauw, maar kan voor snellere versie gekookt, maar niet zacht, zijn)
- Paprika.
- Ui en knoflook
- Beetje verse coriander
- peper zout
- Peterselie.
- Eieren
-Olijfolie

De ui fijnsnijden, samen met de knoflook en de paprika (in dunne reepjes of blokjes). De aardappelen in plakjes of "frietjes" of blokjes snijden. De aardappelen samen met de uien en de olijfolie gaar laten worden. Dan de eieren schuimig kloppen, en in schaal mengen met de paprika, aardappel-ui mengsel en rest van ingredienten. Dit in een gote koeken-pan schenken. Op niet te hoog vuur, bakken. Als boven kant droog is en de tortilla laat redelijk makkelijk los van de bodem. Met behulp van een bord of grote platte deksel omkeren. Als de andere kant lichtbruin is, is de tortilla klaar. In puntjes gesneden serveren.

kip in gele cognac saus.


- Kip filet
- Witte wijn en cognac
- Fijngesneden ui.
- Wat draadjes saffraan.
- Bloem
- Boullion

De kipfilet bijsnijden en schoonmaken. De kip aanbradenen ui erbij doen. Dit even laten bakken. Daarna wat witte wijn, boullion en cognac toevoegen, samen met de draadjes saffraan en peper en zout. Dit ook weer even laten pruttelen. Paar lepels bloem mengen met witte wijn. En erbij schenken. Is de saus gebonden. Kan het geserveerd worden met wat peterselie.

Gazpacho- Paar sneedjes witbrood.
- Tomaten
- Paprika
- Komkommer
- Ui (kleintje)
- peper en zout
- Olijfolie
- Knoflook
- Wat boillion, sherry of witte wijn.

Pureer een sneetje brood met de knoflook en wat olijfolie. Snij een kwart van de groenten in kleine blokjes. Pureer de rest in een blender, of hakmolen. Meng de knoflook/brood pasta samen met de gepureerde groente in een grote pan. Voeg er wat water of boullon aan toe, samen met een scheutje sherry. Laat dit even staan en koud worden. Serveren met geroosterd brood en de grof gehakte groente erin.

All Rights Reserved ©2000 stynx recipe
©2000 shepherd webwonderers